WIE BEN IK?

Janine

Ik ben Janine Gerris, geboren in 1965 in Tilburg. Ik ben getrouwd met Mijntje van Daesdonk. Ik ben peettante van Charlotte, Rutger, Josephine, Jasper, Marijn en Julian en ik pas wekelijks op Julie en Ilze; acht prachtige, jonge mensen die voor mij een grote bron van inspiratie zijn in mijn dagelijks leven. Ik ben werkzaam als studieadviseur bij de Juridische Hogeschool Avans Fontys. Bij Avans Hogescholen ben ik lid van de community verlies en rouw; een groep van deskundigen die verlies en rouw binnen alle lagen van de Avans organisatie onder de aandacht brengt. Ik ben daarnaast werkzaam als geestelijk verzorger in het zorgcentrum Elisabeth in Goirle. Sinds januari 2017 werk ik als rouw- en verliesbegeleider in onze praktijk Onderweg.

In 2004 overleed een studente van de Juridische Hogeschool door suïcide. De enorme impact die haar overlijden had op haar medestudenten en de medewerkers, en dat gedurende jaren, is voor mij de directe aanleiding geweest om me meer en meer bezig te gaan houden met verlies en rouw. In mijn werk als studieadviseur en in mijn werk als geestelijk verzorger spreek ik voortdurend jongeren en volwassenen die te maken hebben (gehad) met verlies en rouw over de impact die dat heeft op hun functioneren. Mijn ervaring is dat, wanneer er tijd, ruimte en aandacht is voor de vragen en moeilijkheden waarmee iemand na een verlies kan worstelen, mensen na verloop van tijd weer de draad van hun leven op kunnen pakken.

Woorden die mij typeren, zijn: zuiver, enthousiast, humor, liefdevol, positief en verbindend. Ik vind het belangrijk dat mensen zich welkom kunnen voelen wanneer we in gesprek gaan en dat ze in hun eigen tempo kunnen onderzoeken wat ze nodig hebben om weer verder te kunnen. Ik voel me het beste wanneer ik me echt verbonden kan voelen met de ander.

De opleidingen / trainingen die ik heb gevolgd:

Voortgezette opleiding gestolde rouw: Land van Rouw;
Masterclass Familieopstellingen met gezinnen door Ingrid Dykstra;
Masterclass Secure bases door George Kohlrieser;
Post HBO register-opleiding rouwbegeleider / verliesconsulent: Land van Rouw;
Training Met mijn ziel onder de arm – Expertisecetrum Omgaan Met Verlies; Riet Fiddelaers – Jaspers;
Jaaropleiding Educatieve Academie Antwerpen: begeleiding bij de verwerking van seksueel misbruik;
Diverse trainingen op het gebied van:
omgaan met studenten met problematisch studiegedrag;
gespreksvaardigheden;
faalangsttraining;
studeren met een handicap;
interculturele communicatie;
herkennen van psychische problematiek bij jongeren;
jongeren en suïcidaliteit;
provocatief coachen;
HBO- theologie Godsdienst- pastoraal werk (scriptie verlies en rouw bij jongeren);
HBO-V (afstudeerrichting psychiatrie).

Vriendenboekjevragen:

Gedicht:
Wek min zachtheid weer – geef mij terug de ogen van een kind – dat ik zie wat is – en mij toevertrouw – en het licht niet haat (Huub Oosterhuis)

lijfspreuk:
Heb het leven lief en wees niet bang (uit: Heb het leven lief – Liesbeth List)

favoriete vakantieinvulling:
Wandelen en vogels kijken

mooiste boek:
Tonio – A. F. Th. van der Heijden

inspirerende persoon:
Nelson Mandela

wat doe je het liefst in je vrije tijd:
zingen en muziek maken

favoriete muziek:
Pärt en BlØf
Mijntje

Ik ben Mijntje van Daesdonk. Ik ben in 1978 geboren in het huis in Tilburg waar ik nu woon met Janine. We zorgen samen een dag per week voor Julie (4) en Ilze (1) en we hebben een pleegdochter die een weekend in de maand bij ons is. Ik werk in het basisonderwijs als vakleerkracht muziek en groepsleerkracht, ben dirigent van twee koren en ik werk als rouw- en verliesbegeleider bij Onderweg.

Mijn passie voor werken met rouw en verlies is ontstaan tijdens het lezen van het boek ‘Met mijn ziel onder de arm’ van Riet Fiddelaers-Jaspers. Ik herkende zo veel van de voorbeelden die ze aanhaalt in het boek en telkens verbaas ik me er weer over hoe weinig het onderwijs gericht is op verlies en rouw bij kinderen. Ik zie in mijn werk kinderen worstelen met vragen rondom rouw en verlies en ik wil graag het verschil maken.

Woorden die mij typeren, zijn: enthousiast, nieuwsgierig, betrokken, invoelend, gestructureerd, praktisch, duidelijk en transparant. Ik ben iemand die op zoek is naar diepgang, die verder wil kijken dan de buitenkant. Ik functioneer het best als ik mijn eigen identiteit kan uitdragen, als ik mezelf mag zijn en als ik me verbonden voel.

Ik heb diverse opleidingen en cursussen gevolgd die mijn professionele ontwikkeling gevormd hebben:
Opleiding Omgaan met Verlies Kinderen en Jongeren – Land van Rouw;
Congres Onveilig gehecht – Medilex;
Training Met mijn ziel onder de arm – Riet Fiddelaers – Jaspers , Expertisecentrum Omgaan Met Verlies;
Kanjertraining – Edux Onderwijspartners;
Diverse vakken uit de master Onderwijswetenschappen – Open Universiteit;
Basistraining coachend begeleiden – Fontys Fydes;
De kunst van het vragenstellen – Centrum voor excellent leiderschap;
Conservatorium opleiding Docent muziek – Fontys;
Opleiding Speciaal Onderwijs – Fontys;
PABO Tilburg – Hogeschool Katholieke leergangen.

Vriendenboekjevragen:

gedicht:
Ik heb een touw om vast te binden – alles wat ik mooi kan vinden – alles waar ik veel van hou – bind ik vast aan mijn slingertouw. (Ienne Biemans)

lijfspreuk:
Reik niet naar de hemel, maar haal ‘m naar je toe (Uit: Lef – Karin Bloemen)

favoriete vakantieinvulling:
wandelen en met een boek in de hangmat

mooiste boek:
De boekenapotheek aan de Seine – Nina George

inspirerende personen:
M’n ouders

wat doe je het liefst in je vrije tijd:
volleyballen en piano spelen

Favoriete muziek:
Bach en Einaudi
ACHTERGRONDINFO

begeleiding bij rouw en verlies
verlies
rouw
hulp inroepen
doelgroep

wie ben ik